Zdrowa dieta na lato

dieta

Latem także warto zadbać o władną dietę. Koniecznie sprawdź, jak powinna wyglądać dieta na lato!

Pij dużo wody

Zamiast słodkich napojów oraz kawy koniecznie wybierz wysokomineralizowaną wodę mineralną. Nawodnienie organizmu latem jest szczególnie ważne, ponieważ w upalne dni szybciej się pocimy i wydalamy ciepło na zewnątrz. Zadbaj, by pić wodę małymi łykami przez cały dzień. Minimalna ilość wody powinna w trakcie dnia wynosić od 1,5 do 3 litrów.

Chłodniki zamiast gorących zup

Lato przynosi nam bardzo upalne dni, dlatego nie każdy chce dodatkowo ogrzewać ciało gorącymi zupami. Rozwiązaniem będą bardzo ochładzające i smaczne chłodniki, zrobione ze świeżych warzyw. Niezwykłą popularnością szczyci się polski chłodnik z buraczkami oraz szczypiorkiem. Dla fanów zupy pomidorowej czeka z kolei hiszpańskie Gazpacho, wykonany z pomidorów oraz papryki. Pomidory zmiksuj wraz z papryką oraz dodaj ulubione przyprawy. Warto wcześniej pozbawić ich skórki oraz części pestek.

Chłodniki można podawać z gotowanym na twardo jajkiem lub grzankami z chleba. Wspaniale również smakują z groszkiem ptysiowym.

Smakowite sałatki z ziarnami oraz sosem vinegret

Ciężkie mięsne sosy z ziemniakami lub kaszą są odpowiednie na jesień oraz zimę. Przez upał możemy mieć znacznie mniejszy apetyt, więc wcale nie musisz gotować lub piec codziennie mięsnych dań. Przestaw się na sałatki – są bardzo lekkie, a przy okazji ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu! Do wykonania sałaty a’la cezar wystarczy ci jedynie nieco sałaty rzymskiej, grillowaną pierś z kurczaka, sos czosnkowy, wykonany z majonezu, czosnku i jogurtu greckiego oraz anchois. Sałatka grecka z kolei to horiatiki i tradycyjnie z pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli oraz papryki. Na wierzch należy położyć kawałek tradycyjnej fety. Nie może zabraknąć również dobrej jakości oliwy z oliwek.

Sezonowe owoce i warzywa

Sezonowe owoce posiadają znacznie więcej witamin niż te mrożone i przetworzone. Kiedy nastają ciepłe dni, warto korzystać z dobrodziejstw natury. Letni czas to sezon na czereśnie, maliny, truskawki oraz agrest. Zimą oraz jesienią niestety trudniej zjeść te owocowe pyszności. Wykorzystaj sezon w pełni, odżywiając się zgodnie z cyklem życia roślin – pamiętaj, że to właśnie sezonowe owoce mają najwięcej minerałów.

Owoce oraz warzywa z sezonie, w tym brokuły oraz szparagi, powinno jeść się w wersji surowej oraz gotowanej na parze. Szparagi smakują idealnie w wersji smażonej na patelni lub grillu. Można jeść je jako przekąskę, a także dodatek do dań głównych. Owoce są także wspaniałym dopełnieniem deserów.

Wybieraj owoce i warzywa z kontrolowanych upraw, od małych przedsiębiorców, którzy specjalizują się w uprawie danego gatunku roślin.