Dieta przy nietolerancji laktozy – co warto wiedzieć?

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy staje się coraz większą bolączką współczesnego społeczeństwa. Jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które może pojawić się znienacka. Jeszcze kilkanaście lat temu osoby zmagające się z nietolerancją laktozy miały znacznie bardziej ograniczone możliwości względem zastąpienia nabiału w codziennej diecie równie wartościowymi produktami dostarczającymi do organizmu cenne składniki odżywcze. Dieta bez nabiału wcale nie musi być nudna i monotonna, zwłaszcza że wielu producentów oferuje żywność bez zawartości laktozy. Zatem jak smacznie i zdrowo się odżywiać przy nietolerancji laktozy?

Nietolerancja laktozy – najczęstsze objawy

Najczęściej zaczyna się od złego samopoczucia po spożyciu produktów mlecznych bogatych w laktozę. Wypicie szklanki mleka czy zjedzenie twarogu bardzo często prowadzi do wzdęć, bóli brzucha, biegunek czy nieprzyjemnego uczucia pełności. Obserwując u siebie podobne objawy po uprzednim spożyciu nabiału można dojść do wniosku, że zmagamy się z nietolerancją laktozy, co jednak należy potwierdzić odpowiednimi badaniami zleconymi przez lekarza.

Nietolerancja laktozy – gdzie leży problem?

Skąd biorą się trudności z przyswajaniem przez organizm laktozy, czyli cukru złożonego pochodzącego z produktów mlecznych? Przyczyna tkwi w niedoborze laktazy – enzymu trawiennego w jelicie cienkim odpowiedzialnego za rozpad laktozy na cukry proste: glukozę i galaktozę. Niestrawiona w jelicie cienkim laktoza rozkłada się w jelicie grubym, a zachodzącemu procesowi towarzyszy wydzielanie się gazów, które odpowiadają za nasze złe samopoczucie.

Dieta bez nabiału – czy to możliwe?

Problemu z nietolerancją laktozy można w ogóle nie odczuć stosując się do odpowiednich zasad żywienia. Dieta bez nabiału wbrew pozorom nie musi pozbawiać naszego organizmu cennych mikro i makroelementów, które można czerpać z pełnowartościowych produktów innego pochodzenia. Co ważne, w supermarketach można znaleźć dziesiątki artykułów nabiałowych pozbawionych laktozy, a ich smak czy wartości odżywcze niewiele odbiegają od standardowych produktów.

Zobacz także: https://www.otopr.pl/jak-przestac-jesc-slodycze/

Catering pudełkowy w trosce o zdrowie i sylwetkę

Ogromnym ułatwieniem dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy jest catering dietetyczny w wersji bez nabiału. Samodzielne układanie jadłospisu w oparciu o masę nakazów i zakazów jest niezwykle trudnym wyzwaniem, zwłaszcza gdy dysponujemy ograniczonym czasem oraz niewystarczającą wiedzą z zakresu zdrowego żywienia. Skorzystanie z usług cateringu pudełkowego to niewątpliwie inwestycja we własne zdrowie oraz lepsze samopoczucie. Nietolerancja laktozy dla wielu osób jest wstydliwym problemem, którego rozwiązanie mamy na wyciągnięcie ręki. Co ciekawe, z diety pudełkowej w opcji bez nabiału mogą również skorzystać osoby niewykazujące objawów nietolerancji laktozy, ale z różnych innych powodów pragną wyeliminować nabiał z codziennej diety. Nie trzeba chyba wspominać, że catering dietetyczny to wygoda i gwarancja sylwetki gotowej na lato – to my decydujemy o kaloryczności posiłków, a dietetycy komponują posiłki w oparciu tylko o najlepsze i najzdrowsze produkty.